07-01-08

Verloren maandag...

oef, gelukkig, op mijn hele blogronde toch iemand die "verloren maandag" weet te waarderen.  Ik werd al radeloos.  Gelukkig ben ik toen het blogje van Pepino begon te lezen.  Eindelijk, daar kwam Antwerpen aan, daar werden worstenbroodjes en appelbollen verorberd.  Ja lieve bloggers, daarvoor moet je in Antwerpen zijn.  In elk café welke zijn naam als café eer wil aandoen, kan men vandaag GRATIS een worstenbroodje of appelbol eten.  Dat is de traditie, al jaren lang, maar hoe die eigenlijk tot stand kwam, wist ik niet.  Ben daarom maar eens even gaan zoeken.  Ik wil het als rasechte Antwerpse (wonende in Brussel Verlegen), jullie niet onthouden:

Verloren maandag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Verloren maandag of Verzworen maandag (Frans lundi perdu of lundi parjuré) is een Vlaamse traditie op de maandag na Driekoningen. Deze traditie is vooral hardnekkig in de provincie Antwerpen en in Doornik gebleven.

Het is in Vlaanderen en vooral in de provincie Antwerpen de traditie om op die dag worstenbroden en appelbollen te eten.

Vroeger kregen de arbeiders in de haven van Antwerpen 's zondags hun loon uitbetaald. Sommige mannen gingen dan op café zich bezatten en gaven de overschot van hun geld dan aan hun vrouw. Maar op Driekoningen, een feestdag, vierde iedereen feest met het loon en was er de volgende maandag zo goed als niets over. Dus, om toch niet met een lege maag te zitten, struinden de mannen alle cafés en slagers af om toch maar iets te eten te hebben voor hun kroost. De slagers maakten dan worstenbroodjes, wat goedkoop, heel lekker en vullend was en gaven die dan aan de arbeiders. Die dag werd er dan ook alleen verlies gemaakt door de slagers en het was dus een dag van verloren arbeid, een Verloren Maandag.

Als men tegenwoordig in Antwerpen op Verloren Maandag iets gaat drinken in een café krijgt men er steevast gratis een worstenbroodje bij.

Sommige bronnen menen dat "Verloren Maandag" valt op de maandag na de eerste zondag na Driekoningen. Valt Driekoningen op een zondag,dan valt "Verloren Maandag" in feite op 14 januari. (daar doe ik nu gemakkelijkshalve niet aan mee)

Mijn mama beweerde nog dat, indien men op verloren maandag geen appelbol of worstenbrood at, men steevast verloren zou lopen.  Ik moet dus jaarlijks zelf die lekkernije maken, want ik weet in heel Brussel geen bakker die dat verkoopt.

Daarom hier het recept om lekker worstenbrood te maken:decoration

Antwerps worstenbrood (voor 4 personen)

1 sneetje brood, 1/2 dl. melk, 2 eierdooiers, 500 gr. gehakt, peper, zout, nootmuskaat en kant-en-klare bladerdeeg.

Snij de korst van de snede brood en week het brood in de melk. Meng het geweekte brood, de peper, het zout, de nootmuskaat en 1 eierdooier goed onder het gehakt en vorm er kleine worstjes van. Rol het bladerdeeg in een vierkant van 1/2 cm dikte en snijd er vierkantjes van 12 cm van. Leg een worstje gehakt op elk stukje deeg, rol het lapje op en kleef de uiteinden van het rolletje met water dicht. Klop de 2de eierdooier los met enkele lepels water en bestrijk er de bovenkant van elk broodje mee. Verwarm de oven voor op 200 gr. C en bak de broodjes vervolgens 20 minuten.

Antwerpse appelbol. (voor 4 personen)decoration

4 lekkere appel, bijvoorbeeld Boskoop of Johna-Gold, 4 eetlepel suiker, een halve teelepel kaneelpoeder per appel, 4 vierkant lapjes kant-en-klare bladerdeeg (ong. 18 op 18 cm), losgeklopt ei, bloemsuiker.

Bereiding per appelbol:

Schil de appel, boor het klokhuis uit de appel, snijdt de bodem uit het klokhuis en duw terug in de appel. Vul deze holte met de suiker en de kaneel. Neem het blad bladerdeeg en plaats de appel in het midden. Bevochtig de binnenkant van de 4 hoeken van het blad, vouw de hoeken naar elkaar toe boven de appel en kleef de hoeken aan mekaar (desgewenst wat meer water gebruiken en aandrukken). Het kan geen kwaad als je nog een beetje van de appel ziet. Bestrijk de appelbol bovenaan met het losgeklopte ei en bestrooi met wat bloemsuiker. Plaats de appelbollen op een beboterd en bebloemd bakblik (of eenvoudig op bakpapier). Bak in een voorverwarmde oven van 200° gedurende 20 minuten. Serveer met extra bloemsuiker en een lekker bakje koffie.

Het werd vandaag een uitgebreid blogje, maar ja, dat mag wel hè!!!... op verloren maandag. 

 

13:16 Gepost door anita in Tradities | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

benne kik vandaag juist op dieet gegaan, dat wordtenbroodje zou anders wel gesmaakt hebben :-)

Gepost door: patsy | 07-01-08

fotos nou ik zoek een beetje op internet daar vind ik toch wel een hoop fotos{maar wel op de copyrechten letten}groetjes Arie

Gepost door: Arie | 07-01-08

Verloren maandag ... Niet echt een traditie hier in het Hageland.
Alhoewel zo een worstenbroodje zou wel smaken ...

Gepost door: Chris | 07-01-08

Hier bij ons is het niet echt een traditie. Wel mooi zo die folkloristische evenementen.

Gepost door: Xray | 07-01-08

Hey, mijn eerste bezoekje hier, maar ik kom zeeeeker nog terug...
Oh ja, wij hebben ook worstenbrood en appelbollen gegeten ;-))

Gepost door: oortje | 07-01-08

Zalig, lekkere appelbollen
Mijn mama is van het antwerpse, maar we wonen in vlaams-brabant, elk jaar lekkere appelbollen eten,
super dat je het recept hier hebt gezet, dan kan ik ze volgend jaar verrassen met een zelfgemaakte appelbol

Gepost door: Nele | 29-01-08

verloren maandag hallo is wel tof maar kan de gele tekst niet lezen.Dus kan ik jou recept niet uitproberen,vind ik wel spijtig.grt en tot snel .

Gepost door: Riki | 11-01-10

De commentaren zijn gesloten.