26-11-09

Hij komt, hij komt, de lieve, goede Sint....

... maar volgens een artikel, gevonden op internet, heeft die goedheilige man echt een verkeerde periode gekozen.

Akkoord, de Sint zal het een beetje moeilijker hebben met die wintertoestanden, maar, ik vind het reuzegezellig, die glunderende kinderoogjes in die sfeervolle wintertijd.

 

Sint meteorologisch in de fout

 

Sinterklaas is een gulle kindervriend, maar veel verstand van het weer heeft hij niet. Begrijpelijk, want in Spanje is het meestal mooi weer. Toch zou hij moeten weten dat december meteorologisch gezien niet de meest geschikte maand is voor pakjesavond.De goedheiligman wordt daarvoor namelijk genoeg gewaarschuwd door veel sinterklaasliedjes. "Zie de maan schijnt door de bomen" is nog tamelijk onschuldig. Maar het geeft wel aan dat er geen blad meer aan de bomen zit. Door herfstige temperaturen en woeste stormen zijn de bladeren vakkundig van de bomen gerukt.

Weeralarm?
Dat blijkt ook glashelder uit de volgende waarschuwing: "Hoor de wind waait door de bomen, hier in huis zelfs waait de wind". Is hier sprake van een weeralarm? Het lijkt er wel op, maar deze tekst stamt uit de vorige eeuw. Veel woningen hadden nog enkelsteens muren met slecht aansluitende raamkozijnen.

De wind had daardoor ook in de woonkamer vrij spel. Van isolatie en siliconen-kit had toen nog niemand gehoord. Kinderen die op zolder sliepen, werden 's winters regelmatig verrast met een laagje sneeuw op de dekens. Bij een beetje sneeuwstorm konden de vlokken gemakkelijk onder de dakpannen naar binnen waaien.

Maritiem gevaarlijkste periode
Behalve door storm wordt december ook vaak geteisterd door overvloedige regenval. Het is een depressieve periode vol ziektekiemen. Kinderen vragen zich vertwijfeld af: "Zou de goede Sint wel komen, nu het weer zo lelijk is?"

Gelukkig is de bebaarde kindervriend wars van moderniteiten, zoals weerberichten. Dat blijkt ook wel uit het feit dat hij in de maritiem gevaarlijkste periode van het jaar per bóót via de Golf van Biskaje de Nederlandse havens binnenloopt. En waar de Nederlandse Spoorwegen de dienstregeling moeten aanpassen vanwege bladeren op het spoor galoppeert de krasse bisschop zorgeloos te paard over de glibberige wegen.

Op de tast
Als het niet stormt of regent, dan zorgen lage temperaturen en een hoge vochtigheidsgraad wel voor dichte mist. Op menig pakjesavond moet Sinterklaas op de tast zijn werk doen. Kinderen zien in de vage schim die voorbij schuifelt "Een vreemd'ling zeker, die verdwaald is zeker." Ze vragen hem naar zijn naam en het blijkt gelukkig Sinterklaas zélf te zijn, waardoor het toch nog een feestelijke avond wordt.

En dan heb je nog de gevaren van gladheid. Sneeuw en ijzel vormen samen met de Nederlandse puntdaken een levensgevaarlijke combinatie. In bedekte termen waarschuwt het versje "De zak van Sinterklaas" hiervoor. Maar het helpt niet. Zonder de goedheiligman de zwarte piet te willen toespelen, is wel duidelijk dat hij pakjesavond beter in de zomer had kunnen organiseren.

Bron: rnw.nl
Datum: 24 november 2009

09:26 Gepost door anita in Borstkanker | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

dag Anita, fijn je nog eens terug te zien op de blog!!
Weet je waarom de Sint in de winter komt? Dan is hij zeker dat iedereen binnenshuis zit ,want in de zomer zwermt iedereen toch uit!haha!

Gepost door: magda | 01-12-09

Sint ! Diene mens heeft speciale gaven niewaar!Weer of geen weer hij staat steeds paraat.Verleden week gingen Mattéo en Raffael op bezoek bij de Sint en onze kleine schelm Mattéo had natuurlijk onmiddellijk de baard van de heilige man beet!Zo'n belevenis zal je altijd onthouden.Deze weekend eerste keer Sint voor onze kleine mannen,een hele belevenis voor nanoe,opa ,bobonne en peter ,nonkel Davy!Wie zal er die dag het zotst zijn?Groetjes aan iedereen en tot kort. Tante Solange en familie;

Gepost door: Tante Solange | 02-12-09

Maar het moet vroeg donker zijn om te kunnen komen, he.

Gepost door: els | 02-12-09

Hallo Anita Er zullen veel kindjes vannacht moeiljk slapen.
Morgen zullen veel oogjes stralen,maar er zullen ook bij zijn die iets anders verwacht hebben.
De Sint heeft het niet gemakkelijk deze nacht.
Nog een fijn weekend verder
Veel liefs Rita

Gepost door: Rita | 05-12-09

Hoi Anita,

ik ben hier ook nog eens, er is weer veel gebeurd vandaar minder zin om te bloggen, maandag geopereerd, ben nu aan de beterhand , maar gisteren is mijn poes Nomi doodgereden, mis haar verschrikkelijk, alles goed met jou
groetjes Sabine

Gepost door: sabine | 05-12-09

2010 ! Veel mensen zijn de betekenis van kerst vergeten. Tegenwoordig is het een feest van heel veel eten.Maar ook het samenzijn is een hele klus.Kerst behoort het feest te zijn van licht en vrede .Dus sta even stilbij de gedachte.In de hoop dat 2009 jullie heeft gebracht wat je ervan verwachtte!En voor 2010 ,staat er weer een nieuw verlanglijstje in de wacht.En dat is:een goede gezondheid,liefde en geluk.Voor jou en allen die je dierbaar zijn onze beste wensen en een schitterend,intens,vrede-en vreugdevol 2010!Een warme,buurlijke knuffel aan iedereen en ook voor Kyra en Sacha!Tante Solange,Romano,Davy,Vanessa,Joery,Mattéo,Raffael,Nonna en Clémentine.

Gepost door: Tante Solange | 23-12-09

De commentaren zijn gesloten.