04-02-08

Moe...

Ik ben moe.  Moe als ik opsta... moe als ik ontbeten heb...  moe als ik me heb gewassen...  moe als ik me heb gekleed...  moe als ik eten heb gemaakt... moe als ik heb gegeten... moe... moe... moe... altijd maar moe... ik ben HET moe!!!

Gezien mijn fysieke toestand en het feit dat ik weer aan een weekje Leuven begin - dit keer wel met meer comfort, mijn man is thuis en ik kan me dus heerlijk laten voeren - volgt hier mijn mama's recept voor brusselse wafels.  Alleen voor jullie, ik haak dit jaar af en zal volgend jaar vastenavond wel dubbel vieren.

decoration
Brusselse wafels op moeders wijze:

Benodigdheden:  1 kg gewone bloem, 1/4 tas lauwe melk of water,  80 gr gist, 1 pakje vanillesuiker, 1 soeplepel suiker, 8 grote eieren, +/- 1 liter vocht ('t zij bruiswater of de helft licht bier en de helft bruiswater), 500 gr gesmolten margarine en een greepje zout.

Bereidingswijze: Wit van de eieren stijf kloppen.  Laten staan.  De dooiers in een grote pot doen, samen met de vanillesuiker.  Het water (of mengeling met bier) onderkloppen.  Vervolgens de gist, opgelost in de lauwe melk met de suiker, toevoegen.  Bloem en zout onderkloppen.  Nu NIET meer kloppen, maar roeren.  De gesmolten margarine ondermengen en tot slot het stijfgeklopt eiwit.  Het deeg ongeveer 1 uur laten rijzen op een warme plaats, bedekt met een vochtige doek.

Nu nog enkel bakken en....decoration
smullen maar.  Deze wafels zijn heerlijk met poedersuiker, slagroom en krieken.  Enkel met poedersuiker zijn ze echter ook niet te versmaden.  Smakelijk!!!

 

11:54 Gepost door anita in Tradities | Permalink | Commentaren (13) |  Facebook |

01-02-08

Vakantie...

Vandaag kunnen we het kastdeurtje van januari 2008  toedoen.  Februari heeft zijn intrede gedaan.  decoration
Dit jaar een extra lange maand - telt wel 29 dagen!!!   Als ik zo een beetje de komende dagen bekijk, kom ik tot de vaststelling dat er weer dapper zal gesnoept worden.  We beginnen reeds morgen, 2 februari... Lichtmis...dus... pannenkoeken.

Zoals de traditie het wilt moeten die pannenkoeken op grootmoeders wijze - denk dat het ondertussen wel op overgrootmoederswijze is - gemaakt worden.  Ik wil jullie natuurlijk dit overheerlijk recept niet onthouden.  Hier gaan we dan:decoration

Pannenkoeken op Grootmoeders Wijze:

Benodigdheden:  250 gr. boekweitmeel, 750 gr. witte bloem, 10 gr. gist, 4 eieren, 3/4 liter licht bier, 1 tas lichte rozijnen, 5 soeplepels griessuiker, 1 klontje suiker, 2 dl. jenever, boter, zout en bruine suiker.

Bereidingswijze:  Jenever lichtjes opwarmen (lauw) van het vuur nemen, de rozijnen toevoegen en laten weken. Een weinig bier lauwwarm maken en er de gist in oplossen. Een klontje suiker toevoegen en op kamertemperatuur laten rusten.
In een kom de twee soorten bloem zorgvuldig mengen en de griessuiker  en zout toevoegen.
De eieren in een tas breken en loskloppen en onder het beslag roeren. Hetzelfde doen met het gistmengsel en de rest van het bier (lauwwarm gemaakt). Een warmvochtige doek over het beslag leggen en op kamertemperatuur laten rijzen.

De rozijnen en de jenever onder het beslag mengen.decoration

Een koekenpan met anti-aanbaklaag verhitten met een klont boter.  De pannenkoeken aan beide zijde laten bakken.  Opdienen op een warm bord scheppen dat vooraf met bruine suiker werd bestrooid. Ook de pannenkoek met suiker bestrooien.

En dan: smullen maar, heerlijk maar calorierijk!!! 

De volgende "verplichte" smulpartij meldt zich volgende dinsdag reeds aan.  Wafelen staan dan op het menu, lekkere Brusselse wafels om carnaval passend af te sluiten.  Het recept van ons grootmoe zal ik jullie maandag bezorgen.

Nog een superfijn weekend. 

18:34 Gepost door anita in Tradities | Permalink | Commentaren (16) |  Facebook |

07-01-08

Verloren maandag...

oef, gelukkig, op mijn hele blogronde toch iemand die "verloren maandag" weet te waarderen.  Ik werd al radeloos.  Gelukkig ben ik toen het blogje van Pepino begon te lezen.  Eindelijk, daar kwam Antwerpen aan, daar werden worstenbroodjes en appelbollen verorberd.  Ja lieve bloggers, daarvoor moet je in Antwerpen zijn.  In elk café welke zijn naam als café eer wil aandoen, kan men vandaag GRATIS een worstenbroodje of appelbol eten.  Dat is de traditie, al jaren lang, maar hoe die eigenlijk tot stand kwam, wist ik niet.  Ben daarom maar eens even gaan zoeken.  Ik wil het als rasechte Antwerpse (wonende in Brussel Verlegen), jullie niet onthouden:

Verloren maandag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Verloren maandag of Verzworen maandag (Frans lundi perdu of lundi parjuré) is een Vlaamse traditie op de maandag na Driekoningen. Deze traditie is vooral hardnekkig in de provincie Antwerpen en in Doornik gebleven.

Het is in Vlaanderen en vooral in de provincie Antwerpen de traditie om op die dag worstenbroden en appelbollen te eten.

Vroeger kregen de arbeiders in de haven van Antwerpen 's zondags hun loon uitbetaald. Sommige mannen gingen dan op café zich bezatten en gaven de overschot van hun geld dan aan hun vrouw. Maar op Driekoningen, een feestdag, vierde iedereen feest met het loon en was er de volgende maandag zo goed als niets over. Dus, om toch niet met een lege maag te zitten, struinden de mannen alle cafés en slagers af om toch maar iets te eten te hebben voor hun kroost. De slagers maakten dan worstenbroodjes, wat goedkoop, heel lekker en vullend was en gaven die dan aan de arbeiders. Die dag werd er dan ook alleen verlies gemaakt door de slagers en het was dus een dag van verloren arbeid, een Verloren Maandag.

Als men tegenwoordig in Antwerpen op Verloren Maandag iets gaat drinken in een café krijgt men er steevast gratis een worstenbroodje bij.

Sommige bronnen menen dat "Verloren Maandag" valt op de maandag na de eerste zondag na Driekoningen. Valt Driekoningen op een zondag,dan valt "Verloren Maandag" in feite op 14 januari. (daar doe ik nu gemakkelijkshalve niet aan mee)

Mijn mama beweerde nog dat, indien men op verloren maandag geen appelbol of worstenbrood at, men steevast verloren zou lopen.  Ik moet dus jaarlijks zelf die lekkernije maken, want ik weet in heel Brussel geen bakker die dat verkoopt.

Daarom hier het recept om lekker worstenbrood te maken:decoration

Antwerps worstenbrood (voor 4 personen)

1 sneetje brood, 1/2 dl. melk, 2 eierdooiers, 500 gr. gehakt, peper, zout, nootmuskaat en kant-en-klare bladerdeeg.

Snij de korst van de snede brood en week het brood in de melk. Meng het geweekte brood, de peper, het zout, de nootmuskaat en 1 eierdooier goed onder het gehakt en vorm er kleine worstjes van. Rol het bladerdeeg in een vierkant van 1/2 cm dikte en snijd er vierkantjes van 12 cm van. Leg een worstje gehakt op elk stukje deeg, rol het lapje op en kleef de uiteinden van het rolletje met water dicht. Klop de 2de eierdooier los met enkele lepels water en bestrijk er de bovenkant van elk broodje mee. Verwarm de oven voor op 200 gr. C en bak de broodjes vervolgens 20 minuten.

Antwerpse appelbol. (voor 4 personen)decoration

4 lekkere appel, bijvoorbeeld Boskoop of Johna-Gold, 4 eetlepel suiker, een halve teelepel kaneelpoeder per appel, 4 vierkant lapjes kant-en-klare bladerdeeg (ong. 18 op 18 cm), losgeklopt ei, bloemsuiker.

Bereiding per appelbol:

Schil de appel, boor het klokhuis uit de appel, snijdt de bodem uit het klokhuis en duw terug in de appel. Vul deze holte met de suiker en de kaneel. Neem het blad bladerdeeg en plaats de appel in het midden. Bevochtig de binnenkant van de 4 hoeken van het blad, vouw de hoeken naar elkaar toe boven de appel en kleef de hoeken aan mekaar (desgewenst wat meer water gebruiken en aandrukken). Het kan geen kwaad als je nog een beetje van de appel ziet. Bestrijk de appelbol bovenaan met het losgeklopte ei en bestrooi met wat bloemsuiker. Plaats de appelbollen op een beboterd en bebloemd bakblik (of eenvoudig op bakpapier). Bak in een voorverwarmde oven van 200° gedurende 20 minuten. Serveer met extra bloemsuiker en een lekker bakje koffie.

Het werd vandaag een uitgebreid blogje, maar ja, dat mag wel hè!!!... op verloren maandag. 

 

13:16 Gepost door anita in Tradities | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |